středa 16. ledna 2008

Cross´n´art: Velký bratr Tě sleduje...

Četli jste Orwella? Víte, kdo v ČR používá praktiky Velkého bratra? Přijďte na večer o.s. Iuridicum Remedium.…

 

Cross´n´art: Velký bratr Tě sleduje...

27.01.2008 – Neděle

Vstupné: zdarma

Vystupující: Četli jste Orwella? Víte, kdo v ČR používá praktiky Velkého bratra? Přijďte na večer o.s. Iuridicum Remedium.…

  • Tento večer patří občanskému sdružení Iuridicum Remedium, které se mimo jiné rozhodlo před dvěma lety přenést na českou půdu ze zahraničí známou soutěž Big Brother Awards. V listopadu vyhlásili „vítěze“ za rok 2007. Proč to dělají? Kdo je největším českým „slídilem“? A na co si dát pozor?Pojďte se podívat na film „Běžní podezřelí“ (poprvé uvedený v květnu 2007 na MFF ve Zlíně), film Faceless a dozvědět se něco víc.
  • FACELESS, UK 2007, dir. Manu Luksh, 50 min., English / Czech subtitles: V Londýně blízké budoucnosti žije novinářka Ma Nu. Podobně jako ostat- ní londýňané, Ma Nu nemá tvář. Nikdo si nepamatuje, že by někdy lidé tváře měli. Jako ostatní, chodí Ma Nu do práce a nejeví zájem o okolní svět. Jednoho rána se její život dramaticky změní, když zjistí, že na místě, které má být správně prázdné, se objevila její vlastní tvář. První reakcí je panická snaha vlastní tvář vymazat, ale bezúspěšně. Nechce být jiná, než ostatní. Experimentální film, který balancuje na hranici sci-fi a dokumen- tu – jako materiál byly použité záběry z veřejných sledovacích systémů.
  • BĚŽNÍ PODEZŘELÍ / Režie: Marek Dušák, ČR , 2006, česká verze, 26 min: S rozvojem moderních technologií a se stále sílícím tlakem soukromých firem i států na kontrolu svých klientů, zaměstnanců a občanů, stáváme se všichni tak trochu „běžnými podezřelými“. Ve jménu vyšší bezpečnosti společnosti, ochrany zájmů nás všech a hodnot západní civilizace jsou právě tyto hodnoty, jako svoboda jednotlivce, plíživě potlačovány. Je narušováno naše právo na soukromí, v rámci jakési vyšší obecné bezpečnosti je porušena naše bezpečnost osobní. Film se pokouší divácky srozumitelným způsobem zmapovat část tohoto „nebezpečného“ prostoru kolem nás. Hlavní hrdina – novinář a publicista Jan Čáp – během natáčení filmu projde řadou situací, během kterých může být narušeno jeho právo na soukromí.
  • Start: 20.30
  • Na dolní stagei možnost odreagování při world music již tradičně v režii Afro-nomad sound systemu: http://www.mys­pace.com/afro­nomadsound
  • Web Iuridicum Remedium: http://www.iu­re.org/0/m2
  • Soutěž Big Brother Awards v ČR: http://www.sli­dilove.cz/hlav­ni a ve světě: http://www.big­brotherawards­.org/
  • článěk o soutěži v češtině: http://www.lu­pa.cz/…il-do-ceska/


 


Cross Club Plynární 1096/23, Praha 7

 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat