úterý 8. srpna 2006

chronologie kyberpunku

Kyberpunk se zformoval počátkem 80. let jako literární hnutí v rámci science fiction, které se rozhodlo připravit tento žánr na kontakt s realitou, jež sci-fi v některých směrech začala předstihovat.

  

chronologie kyberpunku

txt: ivan adamovič

Kyberpunk se zformoval počátkem 80. let jako literární hnutí v rámci science fiction, které se rozhodlo připravit tento žánr na kontakt s realitou, jež sci-fi v některých směrech začala předstihovat.

Pozornost se měla z kosmických impérií přesunout na blízkou budoucnost, která byla opět často jen hyperbolou naší chaotické současnosti. Kyberpunk uspěl nejen literárně, ale stal se v následujících letech téměř synonymem pro kyberkulturu. V užším pojetí je kyberpunk pouze literárním podžánrem, v širším pak kulturním a společenským fenoménem. Následující přehled se pokouší ukázat, co mu předcházelo a jak to pokračovalo. Základní informace jsou čerpány ze zdrojů: What is Cyberpunk? (na internetovém sajtu Cyber Noodle Soup), Chronology of the Hacker Crackdown (v knize B. Serlinga The Hacker Crackdown) a Cyberpunk 101 od Richarda Kadreye a Larryho McCaffreyho (v knize Storming the Reality Studio).

 

1876

- Alexander Graham Bell vynalézá telefon, dodnes nejrozšířenější telekomunikační nástroj, bez něhož by nemohl vzniknout internet, alespoň ne tak, jak ho známe dnes.

 

1928

- Počátky užívání slova punk. Ve své době označovalo kriminální živel.

 

1929

- Vychází detektivní román Dashiella Hammeta Red Harvest, představující esenci detektivek tvrdé školy, později velmi inspirativních pro autory kyberpunku (stejně jako romány Raymonda Chandlera).

 

1948

- Norbert Wiener zavedl termín kybernetika.

 

1956

- Vychází klasický SF román Alfreda Bestera The Stars My Destination. Autorův barokně bohatý a zároveň drsný způsob psaní, anarchistické smýšlení a spletité intriky byly velkou inspirací pro kyberpunkové autory.

 

1959

- Vychází román Naked Lunch (česky Nahý oběd, 1994) od Williama Burroughse, který je jedním z nejsilnějších inspiračních zdrojů kyberpunku.

 

1964

- Vychází studie Marshalla McLuhana Understanding Media (česky Jak porozumět médiím), pronikavá analýza médií a z hlediska kyberkultury jedna z nejdůležitějších raných teoretických prací.

 

1967

- Ve Francii vychází monografie Guye Deborda La Société du Spectacle, označovaná za první důkladné pojednání efektů postindustriální společnosti na lidského jedince. Debord píše: Vše, co bylo dříve přímou součástí života, ustoupilo do pouhé reprezentace.

 

1968

- Vychází román Philipa K. Dicka Do Androids Dream of Electric Sheep? (česky jako Blade Runner, 1993), který přispěl svým zpochybňováním skutečných hranic člověka a identity ke kyberpunkovým kořenům a posloužil jako předloha pro film Blade Runner.

 

1969

- Vzniká decentralizovaná síť vojenských počítačů ARPANet, základ pro budoucí síť sítí internet.

 

1970

- Futurolog Alvin Toffler publikuje významnou studii o směřování moderní civilizace Future Shock (česky Šok z budoucnosti, 1992).

 

1972

- K. W. Jeter napsal protokyberpunkový román Dr. Adder, ale i přes pochvalná slova od P. K. Dicka je román všemi nakladateli odmítnut.

 

1973

- Vychází slavný postmoderní román Thomase Pynchona Gravitys Rainbow. Podle Larryho McCaffreye jde o nejlepší kyberpunkový román, který byl napsán, aniž by o kyberpunku jeho autor vůbec věděl. Konspirační teorie za časů druhé světové války.

 

1975

- Je založena společnost Microsoft, budoucí softwarový gigant a diktátor.

 

1976

- Vychází první album hudební skupiny The Ramones, pokládané za zahájení punkové hudby. Vychází album nejslavnější punkové kapely Sex Pistols Never Mind the Bullocks, punk se dostává do popředí pozornosti.

 

1977

- Je založena společnost Apple Computers, společně s Microsoftem nejvýznamnější počítačová firma.

Vychází první album další významné punkové kapely The Clash.

 

1979

- V Kalifornii začíná působit skupina akčních umělců Survival Research Laboratories, využívající techniku k temným a hlučným demonstracím vlády strojů a odlidštěných institucí.

- Vychází základní filozofický text postmoderny, La Condition Postmoderne (česky O postmodernismu, 1993) od Jeana-Francoise Lyotarda.

 

1980

- Vycházejí dva rané kyberpunkové romány: City Come A-Walkin od Johna Shirleyho, nejživelnějšího z pozdějších kyberpunkových spisovatelů, a The Artificial Kid od Bruce Sterlinga.

 

1981

- Vychází povídka Williama Gibsona The Gernsback Continuum, v níž se autor vypořádává s kontinuem kánonu science fiction.

- Vychází také pozoruhodná povídka Vernora Vingeho True Names, podávající asi první a mimořádně prorocký obraz budoucích hackerů a virtuální reality.

 

1982

- Vychází román o robotech nadaných umělou inteligencí Software od Rudyho Ruckera, dalšího z první vlny kyberpunkových autorů, byť stojícího trochu stranou hnutí.

- Je uveden film Blade Runner, který se svou vizí future noir stal základem pro vizuální ikonografii kyberpunku. Gibson prchá v půlce filmu z kina, protože vize režiséra Ridleyho Scotta až příliš připomíná román, na kterém právě pracuje. (Do českých kin se dostává až po převratu.)

- Je také uveden film Tron, dobrodružství v nitru počítače, předjímající vlnu zájmu o virtuální realitu.

- William Gibson v povídce Burning Chrome zavádí pojem kyberprostor, definovaný později jako sdílená halucinace uživatelů sítě, v níž se data jeví jako geometrické struktury.

 

1983

- Dochází k osobním setkáním prvních kyberpunkových spisovatelů Gibsona, Sterlinga, Lewise Shinera a Rudyho Ruckera.

- Je uveden film War Games, pojednávající o chlapci, který pronikl do počítačového systému americké armády. Jde vlastně o první film zobrazující skutečného hackera.

- Nakladatelství Semiotext(e) vydává anglický překlad filozofických esejů Jeana Baudrillarda Simulations. Jde o náročné čtení plné neologismů a matoucích analogií, nicméně z Baudrillarda učinilo hlavního filozofa kyberkultury.

- Vychází povídka Cyberpunk od Bruce Bethkeho. Nový termín je na světě. (listopad)

- Originální kanadský režisér David Cronenberg natočil svůj nejkyberpunkovější film Videodrome, předznamenávající vize virtuální reality a mediální nereality. (U nás uveden v rámci Shocknights r. 1997.)

- Začíná krystalizovat síť internet a elektronická pošta v jejich stávající podobě.

 

1984 - rok kyberpunku

- Vychází klíčové dílo kyberpunku, román Neuromancer (česky 1992) od Williama Gibsona, komplexní vize pouličního života a vysokých intrik v hypertechnické, odlidštěné budoucnosti.

- Vychází konečně román Dr. Adder od K. W. Jetera. V téže době debutuje i Lewis Shiner s románem Frontera, popisujícím první soukromě financovanou misi k Marsu po kolapsu NASA.

- Publikace první knihy o hackerech Hackers: Heroes of the Computer Revolution od Stevena Levyho. Pojem hacker se dostává do obecné mluvy.

- Začíná vycházet skutečný hackerský a phreakerský časopis nazvaný podle známé telefonní frekvence 2600.

- Je založen pověstný hackerský klub Legion of Doom.

- Do kin přichází snímek Terminátor obsahující řadu kyberpunkových rysů, včetně často citovaného neonového názvu nočního klubu TECH NOIR, temná technologie.

- Jaron Lanier, průkopník virtuální reality, zakládá VPL Research.

- V časopisu New Left review vychází významná studie o postmoderní kultuře od Frederica Jamesona Postmodernism, or The Cultural Logic of Late Capitalism. Jameson byl možná první, kdo upozornil na vztah mezi science fiction a postmodernou.

- Bruce Sterling vydává anonymně podomácku rozmnožovaný fanzin Cheap Truth, v němž se pouští do plamenných kritik stávající science fiction a do obrany nových, progresivních děl.

- Ve Washington Postu vychází článek od SF redaktora Gardnera Dozoise o nových, žhavých SF autorech. Dozois pro ně použil termín z Bethkeovy povídky - kyberpunkeři. Termín se ujal. (prosinec)

 

1985

- Vychází důležitý román Schismatrix od Bruce Sterlinga, podle Gibsona nejlepší kyberpunkový román. Vykresluje budoucnost lidské civilizace rozdělené do různých post-humánních frakcí a štěpících evoluci lidstva k rozdílným zítřkům.

- V televizi je zahájen populární proto-kyberpunkový TV seriál Max Headroom.

- Vychází román Johna Shirleyho Eclipse, popisující nástup totalitního režimu ve zruinované Evropě.

- V časopisu Socialist Review vychází rozsáhlý esej Donny Harawayové A Cyborg Manifesto, spojující postmoderní a feministickou teorii. Jeden z nejcitovanějších textů kyberpunkové kultury. (duben)

- Vzniká elektronická konference WELL a kolem ní nejznámější počítačová online komunita v Americe.

- Neuromancer hbitě přeložen do japonštiny.

- V Austinu, bydlišti Bruce Sterlinga, se v rámci místního SF kongresu scházejí v rámci panelové přednášky Kyberpunk Rudy Rucker, John Shirley, Bruce Sterling, Lewis Shiner, Pat Cadiganová a Greg Bear. Kyberpunk se stává definitivně v rámci science fiction událostí číslo jedna. (srpen)

- Greg Bear se brzy od kyberpunku odklonil, ale jeho nový román Blood Music je nekompromisní vizí lidstva proměněného inteligentními biočipy do nové fáze existence.

 

1986

- Vychází sbírka povídek Williama Gibsona Burning Chrome, často uváděná jako autorovo nejlepší dílo. V témže roce vydává druhý díl své kyberpunkové trilogie, Count Zero (česky 1997). Kyberpunk dozrál. (březen)

- Walter Jon Williams publikuje možná první komerčněji laděný kyberpunkový román Hardwired (česky jako Hardware, 1994).

- Norman Spinrad otiskl v časopisu Isaac Asimovs SF Magazine inspirativní esej The Neuromantics, poskytující důkladnou analýzu tehdejšího kyberpunku. (květen) V tomtéž časopisu vychází téměř programové prohlášení Michaela Swanwicka A Users Guide to the Post Moderns. (listopad)

- Bruce Sterling publikoval první a stále ještě nejvýznamnější kyberpunkovou antologii Mirrorshades s obsáhlým úvodním slovem o tom, co to vlastně kyberpunk je. (prosinec)

 

1987

- Vrcholí všeobecné diskuse o kyberpunku. William Gibson razí termín Hnutí, ale nedočkal se v tomto směru odezvy.

- Vychází první číslo nového SF časopisu Science Fiction Eye, věnované kyberpunku. SF Eye nadále zůstává nejžhavějším a nejmodernějším věstníkem o dění na břitu science

fiction.

- Do kin přichází animovyný film Akira - japonská odpověď na kyberpunk.

- Kyberpunk dorazil do Čech. Ondřej Neff přečetl romány Williama Gibsona a Bruce Sterlinga a na celostátním SF setkání Parcon 87 vystoupil s přednáškou o tomto žánru.

 

1988

- V Anglii vychází kolážovitý manifest Maxe Downhama Cyberpunk: the Final Solution (česky in: Živel 3), mixující kyberpunk s různými postmoderními teoriemi.

- Vychází další významný román Bruce Sterlinga Islands in the Net, zobrazující společnost založenou na informacích.

- Odborný literární časopis Mississippi Review věnoval celé číslo kyberpunku. Editor Larry McCaffrey tak zahájil mocný trend zkoumání kyberpunku akademickou literární kritikou. Vychází zde také známý text Timothy Learyho Cyberpunk: The Individual as reality Pilot (česky in: T. Leary: Chaos a kyberkultura, 1997).

- Punkově-intelektuální spisovatelka Kathy Acker vydává bizarní SF román Empire of the Senseless a surfuje přitom na kyberpunkové vlně. V souladu s autorčiným postmoderním přístupem k umění kniha obsahuje obsáhlé pasáže přivlastněné z Neuromancera.

- Vychází výborný kyberpunkový román Metrophage od Richarda Kadreyho. Podivný virus zachvátil Los Angeles.

- Začíná vycházet malonákladový časopis bOING bOING, který se odlehčeně věnuje kyberkultuře a kyberpunku. Dodnes patří k tomu nejlepšímu, s čím se lze v této oblasti setkat.

- Časopis Kmen (č. 31) otiskl první článek o kyberpunku v češtině, Budoucnost už není to, co bývala, z pera Ivana Adamoviče. Doplněno ukázkou z Neuromancera.

- Celosvětová síť počítačů internet se zachvěla v základech, když její velkou část zasáhl virus. (listopad)

- Vychází závěr Gibsonovy kyberpunkové trilogie, Mona Lisa Overdrive.

- Kapela Sonic Youth vydává dvojalbum Daydream Nation, které Richard Kadrey označil za nejkyberpunkovější hudební dílo, jehož sonické textury evokují příslušné pocity zmatku, bolesti a vyčerpání ze senzorického zahlcení.

 

1989

- Začíná vycházet časopis Mondo 2000 a stává se pestrobarevnou tribunou kyberkultury balancující na hranici se sebeparodií, zejména v pozdějších číslech.

- Vychází 24. číslo elektronického phreakersko/hackerského časopisu Phrack, obsahující dokument hacknutý z archivu společnosti BellSouth. Tento incident zavdal popud k masivní protihackerské policejní akci. (únor)

- Vychází kniha Cliffa Stolla Cuckoos Egg (česky Kukaččí vejce, 1996), zdařile popisující reálné pátrání po hackerovi.

- Avatgardně-akademické nakladatelství Semiotext(e) vydává antologii kyberpunkových a slipstreamových povídek Semiotext(e):SF. Jde zřejmě o nejpronikavější a nejoriginálnější antologii moderní SF posledních dvaceti let. Některé z povídek vyšly přeložené v časopisech Vokno a Živel.

- Je uveden nízkorozpočtový, experimentální snímek Tetsuo, další japonská reflexe technokultury. (U nás uveden v rámci Shocknights v roce 1996.)

- Začínají se objevovat první kyberpunkové povídky českých autorů (Jan Poláček, Jiří W. Procházka).

 

1990

- William Gibson a Bruce Sterling opouštějí striktně kyberpunkové mantinely a vydávají společný román Difference Engine, popisující úspěšnou počítačovou revoluci v alternativním 19. století.

- Příslušníci americké tajné služby vtrhli násilím do sídla firmy Steve Jackson Games a zabavili počítačovou techniku kvůli podezření, že pravidla nové hry Cyberpunk vydané tímto nakladatelstvím jsou praktickým návodem k hackování. (březen)

- Ve dnech 7.-9. května proběhla operace Sun Devil, akce tajné služby proti skupině Legion of Doom, při níž agenti vnikli do 27 domácností ve 14 městech a zkonfiskovali 40 počítačů a 23 000 disket. Tisk a státní úřady začaly rozdmychávat antihackerskou hysterii.

- Jako reakce na operaci Sun Devil je Mitchem Kaporem a J. P. Barlowem založena organizace Electronic Frontier Foundation, snažící se ochraňovat lidská práva v kyberprostoru.

 

1991

- Vychází vynikající antologie povídek a článků o kyberpunku, postmoderní próze a kyberkultuře Storming the Reality Studio (sest. Larry McCaffrey).

- Steve Jackson se soudí s tajnou službou ohledně nezákonného vniknutí a zabavení majetku. (květen)

- Bruce Sterling v časopisu Aboriginal SF uvádí, že kyberpunk jako součást SF má svůj vrchol za sebou a jeho hlavní autoři se začínají pouštět do jiných oblastí. (červenec)

- Vyšlo číslo Ikarie zčásti zaměřené na kyberpunk. Obsahuje povídku Williama Gibsona Johnny Mnemonic (první oficiální publikace tohoto autora v češtině), jednu českou kyberpunkovou povídku a sumarizující článek Ivana Adamoviče (K)Anály kyberpunku. (listopad)

- Autoři knihy Cyberpunk: Outlaws and Hackers on the Computer Frontier, Katie Hafner a John Markoff, začínají užívat pojem kyberpunk zcela mimo rámec SF, zejména jako synonymum pro hackery.

- Začíná panika kolem viru Michelangelo. (prosinec)

 

1992

- Bruce Sterling vydává knihu The Hacker Crackdown, popisující boj státu s hackerskými živly. Sterling se snaží žádné ze zúčastněných stran nenadržovat.

- Vychází román Snow Crash od Neala Stephensona. Toto fenomenálně úspěšné dílo je označováno za zahájení druhé vlny kyberpunku. Snad nejvýznačnější věcí, která ji odlišuje od předchozích románů, je humor.

- Vychází kniha Mondo 2000: A Users Guide to the New Edge - částečně soubor starších článků a částečně encyklopedie nových trendů od redaktorů časopisu Mondo 2000.

- Je uveden film Lawnmower Man, ne zcela povedené dílo, možná poprvé filmově pojednávající téma kybernetického sexu a zvyšování inteligemnce pomocí chytrých drog.

- Začíná vycházet časopis Future Sex, pokoušející se kombinovat erotiku a kyberkulturu. (listopad)

 

1993

- Začíná vycházet časopis Wired věnovaný světu kolem počítačů. Získal si okamžitou oblibu díky nekonformní grafické image a alternativně laděným materiálům. První zcela komerční kyberkulturní časopis. Lze jej koupit dokonce i u nás.

- Vychází román Williama Gibsona Virtual Light, představující autorovo druhé období typické posunem k realističtější formě.

- Časopis Time věnoval titulní článek kyberpunku. Kyberpunk se tím stal tématem pro nejširší veřejnost, která se o něm z velké části dozvěděla poprvé právě z tohoto materiálu, bohužel postiženého přílišnou povrchností. (únor)

- Steve Jackson vyhrál soudní proces, tajná služba musela zaplatit vzniklé ztráty. (únor)

- Billy Idol vydává album Cyberpunk, což skuteční kyberpunkeři chápají jako urážku. Další důkaz, že kyberpunk začal být zneužíván komercí. (červenec)

- Publicista Scott Bukatman publikuje vynikající studii o moderní SF a zejména kyberpunku Terminal Identity.

- Vychází kvalitní antologie studií o kyberkultuře Flame Wars (sest. Mark Dery).

- Časopis Vokno věnoval své 27. číslo psychedelii a kyberpunku.

1994

- Slavný hacker Phiber Optic nastupuje na 13 měsíců do vězení. (leden)

- V Paříži proběhla první veřejná ukázka možností virtuálního sexu, ve stylu SM. (leden)

- Kanadský kulturní teoretik Arthur Kroker vydává knihu Cyber Trash s řadou originálních pohledů na kyberkulturu, částečně z marxistického zorného úhlu.

- Vychází kniha Douglase Rushkoffa Cyberia, nejlepší populární úvod do kyberkultury. Letos ji vydá Živel v překladu.

 

1995

- Vychází první číslo časopisu Živel.

- Redaktoři Monda 2000 vydávají knihu The Cyberpunk Handbook, ironicky mísící fakta s humorem.

(Ukázky in: Živel č. 5.)

- Vychází další román Neala Stephensona Diamond Age, dosud nejdůkladnější pojednání nanotechnologií v SF literatuře. (Podrobná recenze in: Ikarie, 1997, č. 10.)

- Vyroben televizní dokument Synthetic Pleasures, ukazující mj. možnosti počítačů a virtuální reality v zábavě. (Uvedeno na karlovarském filmovém festivalu.)

- Do kin přicházejí dva důležité snímky o hackerech a síti The Net a Hackers. Druhý ze jmenovaných vychází ze skutečných událostí souvisejících s operací Sundevil.

- Rapidní nárůst průmyslu využívajícího možností virtuální reality.

- Je uveden film Johnny Mnemonic natočený na základě povídky Williama Gibsona. Další krok ke komercionalizaci kyberpunku. (květen) Arthur a Marilouise Krokerovi na to reagují statí Johnny Mnemonic: The Day Cyberpunk Died. (červen)

 

1996

- Vychází kniha Escape Velocity od Marka Deryho, možná nejdůkladnější nový přehled dění v kyberkultuře.

- Německý publicista Gundolf S. Freyermuth vydává knihu Cyberland (č. 1998) podávající nepříliš hluboký, ale živý pohled na některé sféry kyberkultury.

 

1997

- Vychází první číslo znovuzrozeného Vokna pod názvem Vokno 2000.

- Vychází antologie článků Digital Delirium (sest. Arthur a Marilouise Krokerovi), představující výběr toho nejlepšího z jejich elektronického časopisu CTHEORY.

- V Praze je otevřena internetová kavárna Terminal Bar s dobře zásobeným knihkupectvím s kyberliteraturou. Dalším dobrým zdrojem kyberkulturní literatury je knihkupectví U knihomola.

Žádné komentáře:

Okomentovat