sobota 4. února 2006

Braňte se nemocím, dříve než přijdou

Většina lidí začne dělat něco pro své zdraví, až když se objeví nějaký problém. Prevenci bychom však podceňovat neměli, je totiž vždy jednosušší než léčba. Co si tedy dát letos předsevzetí, že se konečně začneme o zdraví starat? A jak na to?

 

Co se týče lékařů, ti se na podobě prevence většinou shodují: Základem je konzumace zdravé stravy bohaté na vitaminy, minerály a chudé na tuky, cukry, dále dostatek pohybu, udržování odpovídající hmotnosti, vyhýbání se nadměrnému stresu, nekuřáctví, střídmá konzumace alkoholu a samozřejmě pravidelné lékařské prohlídky. A jak to vidí odborníci na alternativní medicínu?

Pohyb a podpora imunity

Podle bylinkářky Jaroslavy Durdilové by naše péče o zdraví měla obsahovat tři základní oblasti. První z nich je otužování, druhou pravidelná fyzická aktivita a tou třetí podpora imunity. Za velmi vhodný prostředek přitom považuje přípravky z rakytníku řešetlákového.

Láska a umění odpouštět

Důležitost prevence potvrzuje expert na čínskou medicínu Radek Klimeš. Kromě dodržování zásad zdravé životosprávy však považuje za zásadní i péči o psychiku. Jedním z častých problémů, které mohou zdraví ovlivňovat, je prý hlavně nedostatek sebevědomí a strach ze vztahů. „Jednou z nejdůležitějších věcí je také umění odpouštět,“ říká. „Musí to ale být opravdu ze srdce. Pokud nám to dělá problém, je vhodné to konzultovat s někým, ke komu nemáme žádný citový vztah. Důležitá je samozřejmě i láska a umění dělat radost sám sobě.“

Odpočinek a harmonie

Léčitel Jiří Vokoun považuje za nejdůležitější pro zdraví život ve fyzické a psychické harmonii. Doporučuje zejména rozdělit si veškerý čas na třetiny, jednu věnovat práci, druhou odpočinku a třetí spánku. Podstatné podle něj je též uspořádat si žebříček citových hodnot a věnovat svou péči tomu opravdu důležitému (tedy nikoliv honbě za majetkem a postavením ve společnosti).

Kameny pro zdraví

Podle krystaloterapeuta RNDr. Luďka Kráčmara nám v prevenci nemocí může pomoci i nošení drahých kamenů. Vhodné jsou prý hlavně ty, které posilují naši vnitřní pevnost, vůli a pomáhají nám soustředit myšlenky na to, čemu se chceme opravdu věnovat – onyx, perly, korál, diamant či tygří oko. Pro zimní měsíce pak doporučuje také kameny zvyšující imunitu a pomáhající v prevenci nachlazení a infekcí – zlatý topas, sagenit, chrysoberyl, rubín, smaragd, křišťál či jadeit.

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat