sobota 4. února 2006

Léčivá síla česneku

Připadá nám tak obyčejný, máme ho přece stále ve spíži… Zkušenosti našich předků i moderní laboratorní testy však potvrzují, že česnek je rostlinou s rozsáhlými léčebnými účinky.

 

„Proti infekci by měl člověk sníst velké množství česneku, vypít čisté víno a pak jít do postele“, napsal otec lékařstí, Řek Hippokrates. Česnek opěvovali i staří Egypťané a Římané. Velkou popularitu má také v Číně, kde nachází využití zejména proti parazitům a žaludečním infekcím. V Orientu jej zase lékaři doporučují na nežity. Dr. Albertu Schweizerovi byl v Africe velkým pomocníkem proti choleře a tyfu.

Česnek je také užitečným ochráncem našeho srdce a krevního oběhu. Snižuje totiž hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Má schopnost krev i ředit, a tím zabraňovat tvorbě usazenin v krevním řečišti. Upravuje také krevní tlak. A pánové pozor, je také považován za afrodisiakum!

Bezpečnější než antibiotika

Větší množství česneku v potravě jogurtu a takto upravenou stravu vypít nebo polknout jedním douškem. Hlavně nežvýkat! Právě žvýkáním česneku se uvolňuje nejvíce zápachu. Odstranit zápach je možné také rozkousáním trocha petržele, fenyklu, anýzu nebo hlávkového salátu. Pravdou je, že zápach z úst se sice odstraní, ale stále ještě zůstává méně silný, avšak přesto zápach ze žaludku a trávicího ústrojí. Jedinou možností, jak se mu vyhnout, je tedy užívání česnekových kapslí.

Prozradíme vám ještě jednu zásadně důležitou informaci. Česnek obsahuje látku alliin, která je bez pachu a bez chuti. Když však česnek rozmačkáme nebo na drobounko rozsekáme, změní se alliin v novou látku – allicin. A ta páchne a pálí, ale je také hlavní silou česneku! Takže, pokud česnek nerozmačkáte nebo jenom nakrájíte, nebude obsahovat allicin a nebude ani léčivý.

Česnečka po madridsku

  • 4–6 velkých stroužků česneku
  • 1 vejce
  • olej
  • 8 plátků veky
  • muškátový květ
  • 1 l hovězího vývaru z kostky
  • 1/2 kg rajčat nebo 100 g rajčatového protlaku
  • pepř, sůl

Česnek nakrájíme na nudličky a osmahneme na trošce oleje. Když začne žloutnout, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, necháme přejít varem a přidáme sloupnutá, nakrájená rajčata nebo protlak. Okořeníme muškátovým květem a zvolna vaříme 20 minut. Je–li polévka příliš navinulá, opatrně ji osladíme. Ještě chvíli povaříme, stáhneme z ohně a vmícháme rozšlehané vejce. Před podáváním dáme na každý talíř na kostičky nakrájené osmažené veky.

Koření Z kuchyně astrologa Petra Messanyho

 

$$OBR77376$$

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat