úterý 21. února 2006

Carlos Castaneda - Co s tím?

"Čarodějové říkají, že žijeme uvnitř bubliny. Do této bubliny se dostáváme v okamžiku našeho narození. Zpočátku je bublina otevřená, ale potom se začíná uzavírat, až se kolem nás zcela uzavře. Tato bublina je naše vnímání. Uvnitř této bubliny žijeme celý náš život a to co spatřujeme na jejich zaoblených stěnách, je odraz nás samých... Tento obraz je naším nazíráním na svět, který je zpočátku popisem, jenž je nám dán v okamžiku našeho narození, až do chvíle, kdy je jím upoutána veškerá naše pozornost, a popis se stává nazíráním skutečnosti."

 

 

Carlos Castaneda nám podává neobyčejný popis světa, tak jak ho viděli a vidí čarodějové, kteří jdou po stezce poznání. Můžeme narušit stěny bubliny ve které jsme uvězněni. Přesto bychom neměli zapomínat, že tento prazvláštní popis skutečnosti, je pouze popisem. Je jen dalším návodem, další cestou, další skutečností mezi milióny stezek po kterých kdy člověk kráčel. Bylo by nerozumné na této Cestě lpět a zůstávat na ni připoutaní, což by bylo opakem svobody, kterou čarodějové této linie žili.
Pokud docílíme svobody na této nebo třeba úplně jiné Cestě, nebudeme potřebovat žádný popis světa, žádnou interpretaci, ať už ji vytvoří Carlos Castaneda nebo kdokoli jiný.
Svoboda a vnímání se nedá popsat, dá se jenom žít...

 

 

 

 

7 komentářů:

  1. Noboby -
    znáš lepší
    Co je to cesta (v našem smyslu)
    jen pochopit.
    Jsou různé cesty.
    Kde?

    Promiň
    už nehledám
    jen řeším sám sebe
    .
    V tuto chvíli jsem asi kameňak,
    který chce potvrdit tu svou..
    Jak řečeno v předešlém
    děkuji za¨odezvu

    OdpovědětVymazat
  2. Předem děkuji za tvůj dlouhý a poučný komentář.
    jen jedna věc mi neni objasněna...když čarodějové starého mexika vytvářeli dokonalý model bojovníka a všechno zkoumali, a že ho vytvořili velice precizně.. při jejich dokonalosti ovládání mysli se jistě museli dostat do stavu samadhy.. a tan zkoumat.. ovšem nepokračovali cestou osvícení.. ale vytvoření dokonalé indiviDUALITY.
    Jaké záměry mají po smrti fyzického těla?.. o co jim de dále..čeho chtěj dosáhnout?

    Čarodějné učení z jeho dokonalýma technikama mně změnilo.. a tak zbývá říct jen že ..kráčim po cestě jež má srdce...

    OdpovědětVymazat
  3. jo jen kráčíme po cestě která má srdce ale jak říká pivounn nesmíme na této cestě lpět jinak nás to dostane.pořád mám potřebu kolik toho vím(resp. nevím) říkat jiným lidem co mají a nemají delat porad nutnost jim radit protože vidím jak se trápí a delaji sracky.ale o tom to není. nato co oni vedi sice delaji sracky ale na to co vím ja jsem mnohem vetsi srac nez oni.:-D je to fantastické že jsem na teto planete v tomto vesmíru a je to tu neuveritelna zkouska a je bajecna a je strasne tezka.strasne.je to strasny boj.ale precizní elegantní a mocný který stojí za to ho bojovat..
    no čekám až potkám nějakou bojovnici která kráčí po cestách srdce a jen zírá a zírááá..:-) tak všem přeji hodně síly! jfkhnvrszkzhsřr ...relůzu a...i UGL 6864t E JKHt, zyh...chichi

    OdpovědětVymazat
  4. heh.. bojovnic neni nikdy dost :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vida, místo toltécké tradice :). Veškeré zázraky šamanské tradice jsou skryté přímo v našem těle. Pokud vím :) o hlavě nikdo nic neříkal.

    OdpovědětVymazat
  6. Zbavit se potřeby chtít bojovnici je jeden z nejpreciznějších činů

    OdpovědětVymazat